Een week kriskras door Friesland zeilen

.Een week kriskras door Friesland zeilen in tjotters samen met ervaren instructeurs en leeftijdgenoten van 12 t/m 18 jaar, terwijl de wind de weg wijst!

Friesland verkennen in tjotters?

Meld je aan voor deze avontuurlijke zeilweek over de Friese wateren.
In 2024 organiseren we het zwerfkamp van 11 tot en met 17 augustus.

Op avontuur door Friesland

Kom met leeftijdgenoten van 12 t/m 18 jaar Friesland verkennen. De wind bepaalt de koers, het opkomen en ondergaan van de zon bepalen het ritme van de dag. Voel de wind, hoor het water en zeil in de mooiste scheepjes van Friesland tussen de weilanden door, langs rietkragen en over de Fries meren. Met een tjotter kom je op plaatsen waar andere schepen al lang vastlopen. En onderweg leer je de kunst van het zeilen in de prachtige houten platbodems. Puur genieten!
Eten en slapen doe je in onze accommodatie direct aan het Heegermeer. Vanuit standplaats Heeg maak je elke dag avontuurlijke tochten door Friesland. Je bent de hele week zelfvoorzienend, boodschappen doen en eten klaarmaken doe je met z’n allen. Je bent vrij en van niemand afhankelijk. Stap nu aan boord!

Met een tjotter kom je overal

Vroeger vervoerden we alle spullen en mensen over water. In Friesland zijn veel sloten, kanalen, vaartjes en meren niet erg diep. Daarom hebben tjotters zijzwaarden. De bodem van een tjotter is plat en hij steekt maar 25 centimeter diep. Loopt je zwaard aan de grond, dan hijs je het omhoog en vaar je weer verder. Wist je dat tjotters ook de beste rietzeilers zijn. Ontdek het en ga een keer een week mee op zwerfkamp door heel Friesland. 

Een tjotter die luistert, voelt magisch

Tjotters zijn eigenwijs en gaan hun eigen gang. Doe je iets niet goed, dan luistert een tjotter niet. Alleen wanneer je zeilen goed staan, je niet teveel zeil voert, het zwaard er goed in zit en je voortgang maakt, dan doet een tjotter wat jij wilt. En, als-ie dan doet wat je wilt, dan voelt dat magisch. Geloof je dat niet, kom het proberen en ervaar het zelf.
Tjotters zijn gemaakt van hout door mannen of vrouwen die een vak beheersen. Zij kunnen uit een eikenhouten boomstam met hun handen mooie ronde vormen maken in hout. Zeil je in een tjotter dan val je op. Tjotters zijn zeldzaam en iedereen wil tjotters fotograferen. Tjotters zijn de originals van de Friese wateren. Daarin wil jij toch ook worden gezien!

Ga waar de wind je brengt...

Wat ga je doen:

  • Je bent volledig zelfvoorzienend. Je zeilt dagelijks naar een andere plek, slaapt in Heeg en je maakt met zijn allen jullie eigen eten klaar.
  • Natuurlijk leer je zeilen tijdens het zwerfkamp, maar de nadruk ligt op het avontuur.
  • Met leeftijdgenoten onder leiding van instructeurs een week Friesland verkennen is onvergetelijk. Stap ook aan boord van dit zeilavontuur en boek nu!

Foto’s van eerdere zwerfkampen

Ja, ik doe mee met het zwerfkamp

Vul het onderstaande formulier in om te laten weten dat je mee wilt doen aan het zwerfkamp.

Je krijgt binnen 3 werkdagen een reactie van ons.

Veelgestelde vragen

Wij organiseren één week per jaar een zwerfkamp voor de jeugd in tjotters. Wanneer de data bekend zijn, dan kun je je daar voor aanmelden.

Zeilles is bedoeld voor jeugd van 12 tot en met 18 jaar. Of je zeilervaring hebt, is niet belangrijk. Alle lessen zijn afgestemd op jouw niveau.

Deelname aan het zwerfkamp kost € 375 voor de hele week.

Zelf neem je kleding, zeilkleding, slaapspullen, een handdoek en toilettas mee. Wij zorgen voor de rest. Dat houdt in: tjotters, zeilinstructeurs, zwemvesten, eten en drinken. Kijk vlak voor het zwerfkamp nog even goed naar de weersvoorspelling en pas daar je kledingkeuze op aan.

Het zwerfkamp is van zondagochtend tot zaterdagochtend.

Het mooie van een zwerfkamp is: dat weten we niet. De wind en het weer zijn de baas. De bedoeling is dat we zwerven door Friesland, dus met de tjotters naar verschillende plekken zeilen. Welke plaatsen we aandoen en of we elke dag gaan zeilen, dat hangt dus af van het weer. De ervaring leert wel: hoe de week er ook uitziet, iedereen vindt het zwerfkamp onvergetelijk!

Deelnemers aan het zwerfkamp mogen gratis gebruikmaken van een tjotter tijdens de Regionale Friese Reünie. Jaarlijks komen eigenaren met hun houten rond- en platbodems bij elkaar voor de gezelligheid en voor het wedstrijdzeilen en admiraalzeilen. De reünie is altijd in het eerste volledige weekend van augustus, in
2024 dus op 2, 3 en 4 augustus.