Alles over de tjottervloot

Ontdek waarom wij zo van deze vloot tjotters houden en waarom de stichting deze prachtige scheepjes liefdevol verzorgt. Hopelijk werk dit aanstekelijk.

De start van de vloot in 1946

Pieter en Jacoba Piersma, Heit en Mem, werden op 12 december 1945 aangenomen als beheerdersechtpaar van de NJHC-watersportherberg in Heeg. Het complex droeg de naam Blijde Wending, maar Heit en Mem veranderden die naam in It Beaken. Hoe ze op de jeugdherberg in Heeg terecht zijn gekomen, is al vaak verteld, maar hoe Heit het zelf zag, was niet bekend. In bewaard gebleven materiaal zitten drie dagboeken van Heit Piersma. Eén gaat over de periode 1942-1945 en in het allerlaatste stuk beschrijft hij hoe ze in Heeg terecht zijn gekomen. 

 

 

Belastingvoordeel

De tjotters van de SFT worden ook wel kleine tjotters genoemd, platbodems met een kimnaad en een plat vlak. Willem Treub was tussen 1913 en 1918 onder andere minister van financiën. Hij voerde belastingheffing in op schepen met meer dan 16m2 zeil. Een belastingwet die er de oorzaak van was dat veel grote platbodemjachten ruim honderd jaar geleden naar het buitenland werden verkocht en dat boten met minder dan 16m2 tuig populair werden. In 1923 is de Noord Nederlandse Watersportbond opgericht. In de beginjaren van haar bestaan had ze een eigen tjotterklasse onder haar vleugels. Scheepjes van maximaal 4,70m lang bij 1,70m breed en met van 16m2 zeiloppervlak. Dit zorgde ervoor dat er relatief veel kleine tjotters zijn gebouwd, waarvan er nu nog zo’n 20 over zijn. 

Direct aan het Heegermeer

Op 1 januari 1996 is de Stichting Friese Tjottervloot (SFT) een feit. De  complete vloot tjotters wordt eigendom van de SFT die zorg gaat dragen
voor het onderhoud en het gebruik van de schepen. Op 30 april 2016 vond de feestelijke opening plaats van het nieuwe onderkomen. Alle tjotters liggen nu weer bij elkaar in een schiphuis. Eraan vast zit een werkplaats en de eerste verdieping van het pand, It Sylhûs, is een ontvangstruimte voor gasten van de SFT met een schitterend uitzicht over het Heegermeer. De locatie direct aan het Heegermeer is uniek, de vloot verkeert in goede staat, het bestuur bestaat uit actieve leden en de belangstelling voor de tjotters is weer toegenomen. 

75 jaar Tjottervloot in Heeg (1946-2021)

Pieter en Jacoba (Heit en Mem) Piersma begonnen bij toeval in 1946 de jeugdherberg-zeilschool It Beaken in Heeg. Tienduizenden deelnemers hebben ze de vakantie van hun leven bezorgd en 30 jaar lang stopten ze al hun liefde in de vloot en It Beaken. In 1971 kwam Rob van Roessel op It Beaken. Al 50 jaar zorgt hij ervoor dat de vloot houten schepen in goede staat verkeert, nu in de rol van voorzitter van de Stichting Friese Tjottervloot.

100 pagina’s historie over de grootste tjottervloot ter wereld, met vele foto’s uit de rijke geschiedenis.

Foto's uit de oude doos

Geschiedenis van jeugdherberg-zeilschool It Beaken

It Beaken in Heeg

In 2006 verscheen er een boek over jeugdherberg-zeilschool It Beaken. Wat hebben al die instructeurs beleefd tussen 1946 en 2006? Hoe was het om les te krijgen in tjotters? Waarom kwamen veel deelnemers jaren achtereen naar It Beaken in Heeg? 

Dit boek Van Eilân naar meer is inmiddels uitverkocht. Je kunt het gratis downloaden als PDF en digitaal lezen.

Download hier het boek en geniet van de verhalen van instructeurs, deelnemers en andere nauwe betrokkenen.